Ya Allah, jagalah dia dan hatinya, peliharalah dia dari sebarang fitnah wanita-wanita dan manusia yang jahat..dekatkanlah hatinya dgnMu..jika dia yang terbaik untukku, agamaku, kehidupanku kini dan akan datang, satukanlah hati kami.
Ya Allah jika dia adalah jodohku yang tertulis di Luh Mahfuz,aku ikhlas menerimanya dengan seadanya Ya Allah.
Satukanlah kami sepertimana Kau satukan Adam & Hawa
TETAPI
Jika dia bukan jodohku Kau tutupkanlah pintu hatiku untuk menerima cinta lelaki sehingga Kau memberiku cinta Luh Mahfuzku yang sebenarnya

Amin Ya ALLAH, Ya Rabbal Alamin :)

PeRNaH Ku DeNgaR

Posted by BiLa JeJaRi MeNaiP , Thursday, January 3, 2013 3:25 PM

Pernah ku terdengar,
seorang abang kesayanganku berkata,

"Abang suka baca blog dia, memang mantap habis, tapi kalau orang yang baru nak belajar semua-semua ni, mesti dia tak faham."

Dan pernah jua ku dengar,
seorang akhi ini berkata,

"Post-post hang memang bermanfaat, tapi panjang sangat. Ce pendekkan dan padatkan. Mesti lagi ramai baca."

Dan pernah jua ku dengar,
seorang sahabat aku berkata,

"Aku suka subscribe dia ni, sebab semuanya pendek-pendek. Tapi mesej dia tak sampai ar. Tak cukup kot."

Bukan, sayang, bukan.
Bukannya tidak bersyukur,
yang ingin disampaikan.

Tapi sebaliknya,
teknik memimpin ummah.

Ku teruja,
tatkala mendengar kata-kata salah seorang daripada mereka-mereka yang dimaksudkan ini, yang dikatakan tidak memenuhi ciri-ciri bagi sekelompok manusia.

"Akan ada orang yang perlukan apa yang ana sampaikan.
Dan tugas ana, adalah berada di sana untuk si dia itu.
Yang lain-lain, akan ada pula yang lain untuk mereka-mereka."

Ana yakin, Allah akan sentiasa bersama kami dan mereka.
Percayalah, yakinlah akan sahabat-sahabatmu,
yang turut berada dalam gerabak ini."

"Kerna mereka jua,
sedang berlari bersama kamu,
ke SyurgaNya yang indah."

T.T

***

Disklemer:

Post ni panjang.
Panjang yang amat.
Panjang sangat-sangat.

Dan membosankan,
kecuali kepada mereka yang memerlukan.

Maka, sila bawa popcorn,
atau share dahulu,
dan kemudian tutup.

Moga Allah redha.

.............

Sebelum kita melihat,
bagaimana menyentuh hati itu,
perlunya dua hati yang ditakdirkan untuk saling bersentuhan,
marilah kita bersama melihat,
bagaimana untuk menyentuh hati.

"Neurones never actually touch their target cell, so a synapse involve a gap between two cells, a gap which the nerve impulses must somehow cross."

Ku kira,
neurone itu penghubung,
di mana impulses itu menari-nari di dalamnya,
menerpa laju antara mereka-mereka
saling meng'connect'kan mereka-mereka itu.

Begitu jua dengan hati,
ia menghubung,
dan saling mengconnect,
dengan perasaan yang menari-menari.

Dan ku nampak,
bahwa ada jurang antara hati-hati kami ini,
yakni,
"a gap which the nerve impulses must somehow cross."

By hook, or by crook,
Hati itu perlu disentuh,
walau dicungkil sekalipun.
Eh.

"The arrival of an impulse at the sypnatic knob increases the permeability of the presypnatic membrane to calcium ions as calcium ion channels open up. Calcium ions then move into the synaptic knob down their concentration gradient. The effect of the influx of calcium ions is to cause the synaptic vesicles which contain neurotransmitter to move to the presynaptic membrane."

Segalanya bermula dengan impulse (kemahuan).
dan pabila kita mahu, ia akan tiba di synaptic knob (a part of hati),
maka terbukalah ia (hati) kepada segala apa yang diperlukannya.

Dan bagi menyentuh hati,
dan menjadikan suatu ukhuwah itu fillah,
maka perlulah diisi hati kita-kita dengan perkara-perkara yang membawa kepadaNya.

Dan the increase in permeability,
sememangnya memainkan peranan yang besar,
dalam membuncitkan hati kita-kita dengan apa yang diperlukannya itu.

Kerna,
tika itu,
Calcium ions (Tarbiyyah) akan diffuse ke dalam hati,
dengan teori 'down the concentration gradient,"
daripada hati yang kosong,
kepada hati yang penuh.
Hati yang kering kontang,
kepada hati yang basah lencun.
The power of Tarbiyyah,
ya just gotta believe it, bebeh.

Ia akan terus masuk dan masuk,
hinggalah berlakunya kebanjiran (influx).

Naturally,
bila banjir,
kita pasti akan lari keluar daripada banjir itu.

Begitu jua dengan sypnatic vesicles,
synaptic vesicles itu ibarat perbuatan,
yang mengandungi neurotransmitter (sentuhan hati),
dan vesicles itu akan digerakkan kepada membrane,
yakni luaran neurone itu.

Erti kata lain,
perbuatan yang mengandungi chemical yang bakal menyentuh hati,
akan dizahirkan pada luaran tubuh kita-kita.

Here comes the best part.

"Some of the sypnatic vesicles fuse with the presynaptic membrane and release the transmitter substance into the synaptic cleft."

Some.

Sesetengah synaptic vesicles (perbuatan) fuse with presynaptic membrane (tubuh) kita,
dan ia kekal bersama kita.
Maka, kita akan beramal dan beramal dan beramal.
Sebab, kita dah ada continuous kemahuan (impulses) dalam hati kita.
Bukankah ia menguntungkan?

And release the substance yakni sentuhan hati,
ke synaptic cleft,
gap yang wujud di antara dua hati,
gap yang perlu direntasi.

Nampakkah anda, ya Akhi?

Daripada kemahuan,
kepada terbukanya hati,
kepada buncitnya hati,
kepada banjirnya hati,
kepada zahirnya perbuatan,
kepada istiqamahnya perbuatan,
kepada penyampaian mesej.

Indah kan?

Peace yaw!

***

Kini, kita lihat pula motif asal post ni.

Kenapa sentuhan hati kita efektif pada si dia ini,
tapi tidak pada si dia itu pula.

Masih merujuk kepada neurons,
(saya batak Bio sekarang ya, harap maklum, ceeewaaah!)

"... and become attached to specific protein receptor sites..."

Nampak permainannya?

Kita mungkin mampu untuk berterusan merelease neurotransmitter,
kadangkala hingga berjuta-juta bilangannya,
tapi ia tiada makna,
jika ianya tidak specific untuk mereka yang kita cuba menyentuh itu.

Itulah yang kita perlu fahami.
Agar kita tidak berduka cita,
tatkala seruan kita tiadalah bersahut,
tatkala sentuhan kita tiadalah terkena.

Allah jadikan setiap daripada kita,
akan tugas yang khas buat masing-masing,
masing-masing logam yang berbeza.

Barangkali,
kamu akan mudah untuk menyentuh hati si dia ini,
tapi kamu akan sukar untuk menyentuh hati si dia itu pula.
Namun, kamu melihat sahabat kamu begitu mudah menyeru si dia itu.

Begitu indahnya susunan Allah.

Diberinya peluang kepada semua,
sama rata buat kita-kita,
untuk ke SyurgaNya.

Jadi dimanakah Fastabiqul Khairat dalam semua-semua ini?

Ianya terletak pada kemahiran kamu-kamu,
dalam mengenal pasti "specific protein receptor sites" masing-masing.

***

Kesimpulannya?

Post ini sangat panjang.

Dan terlalu banyak terms.

Ana dapat rasakan,
yang penyampaian ini lebih berkesan,
melalui vlog.

Dapatlah ana menggayakan segala bagai,
biar melekat terus kat hati enta semua.
kekeke.

Moga Allah permudah.

........

Meh, abe ringkaskan kembali.

Bagi menyentuh hati,

Timbulkan kemahuan untuk menyentuh,
buka hati kepada Tarbiyyah,
buncitkan hati dengan Tarbiyyah,
banjirkan hati dengan Tarbiyyah,
zahirkan dengan perbuatan dan fikrah,
istiqamah dalam perbuatan,
mesej akan disampai,
'Al-Qudwah Qabla Ad-Dakwah',
dengan syarat,
hati yang menerima itu compatible.

InsyaAllah, insyaAllah.

Moga Allah redha.

***

Kepada mereka yang membaca entri ini hingga penghujungnya,

"Akan ada orang yang perlukan apa yang ana sampaikan.
Dan tugas ana, adalah berada di sana untuk si dia itu.
Yang lain-lain, akan ada pula yang lain untuk mereka-mereka."

JazakAllahu Khairan Kathira.
Uhibbukum fillah.

Tambah saham ana,
dengan berkongsi ini dengan yang lain-lain.
Eceyh,

***

0 Response to "PeRNaH Ku DeNgaR"