Ya Allah, jagalah dia dan hatinya, peliharalah dia dari sebarang fitnah wanita-wanita dan manusia yang jahat..dekatkanlah hatinya dgnMu..jika dia yang terbaik untukku, agamaku, kehidupanku kini dan akan datang, satukanlah hati kami.
Ya Allah jika dia adalah jodohku yang tertulis di Luh Mahfuz,aku ikhlas menerimanya dengan seadanya Ya Allah.
Satukanlah kami sepertimana Kau satukan Adam & Hawa
TETAPI
Jika dia bukan jodohku Kau tutupkanlah pintu hatiku untuk menerima cinta lelaki sehingga Kau memberiku cinta Luh Mahfuzku yang sebenarnya

Amin Ya ALLAH, Ya Rabbal Alamin :)

CARA MENGHARGAI ISTERI...(baca sampai habis okey)

Posted by BiLa JeJaRi MeNaiP , Friday, November 30, 2012 3:01 PM

1. Anggap isteri seperti diri sendiri

Semua orang tentu akan merasa bahagia jika dibelai dan diberi perhatian sepanjang masa. Bagi suami, tentu seronok jika kehidupan seharian dijaga oleh isteri dengan sempurna. Makan minum dijaga, pakaian digosokkan, dikasihi, dibelai dan dijaga serta disayangi.

Jadi, anggaplah isteri anda juga menginginkan anda melakukan perkara yang sama terhadapnya. Hargai dan belai isteri anda dengan penuh kasih dan sayang. Semasa bercinta, anda memang dianggap romatis tetapi kenapa selepas berkahwin, segala ucapan dan kasih sayang yang diluahkan seakan hilang? Sepatutnya, semakin hari semakin sayang dan ia akan berkekalan sehingga bila-bila. Ingat, isteri anda adalah cermin diri anda. Ke mana juga anda pergi, dirinya akan bersama dengan anda. Jika ini diamalkan selalu, rumahtangga yang dibina akan bahagia.

2. Ringankan tugas isteri

Mendisiplinkan diri dengan tidak menyepahkan barang atau membuat kotor adalah cara terbaik membantu isteri. Sering kali isteri menrungut (selalunya dalam diam) dek kerana sikap suami yang suka menyepah-nyepahkan barang atau tidak meletakkan sesuatu barang di tempat asal. Bukan susah, jika anda menanggalkan pakaian, apa salahnya gantungkan atau masukkan terus ke bakul kotor. Jangan anda letak di merata tempat sehingga boleh menimbulkan keberangan isteri.

Memang ada segelintir suami yang tidak biasa melakukan kerja rumah malah tidak pernah sekalipun. Mana tidaknya, semasa zaman bujang, segalanya dilakukan oleh ibu atau pembantu rumah. Jadi, bila sudah berumahtangga, mulalah kelam kabut. Jika anda tidak tahu memasak sekalipun, bantulah isteri dengan perkara yang lebih mudah seperti memotong sayur, mencincang bawang, menyiang ikan dan banyak lagi. Jangan sesekali isteri anda sibuk di dapur memasak, tetapi anda seronok goyang kaki di ruang tamu menonton televisyen. Memang tidak patut!

3. Ciuman istimewa untuk isteri

Kuasa ciuman seornag suami memang sangat berkesan. Ia mampu meredakan kepenatan dan kemarahan seorang isteri. Bagi suami, adakah anda ingat , bilakah kali terakhir anda mencium pipi isteri anda? Jangan hanya ketika hari raya semasa memohon ampun sahaja. Itu sudah melampau! Semasa isteri anda tidur, tenunglah wajahnya dalam-dalam dan tataplah dia dengan penuh kasih sayang. Walaupun isteri anda tidak pernah memberitahu anda supaya menciumnya, tetapi bagi suami, kenalah mulakan dahulu. Pasti isteri anda akan tersenyum gembira.

4. Penuhi hajat isteri

Sesetengah suami suka memandang remeh kehendak isteri. Alsan yang sellu digunakan ialah ‘tiada duit’ atau ‘tak cukup duit’. Memang kadang kala jika isteri anda menginginkan benda yang besar dan mahal seperti mesin basuh, kamera, kasut, beg tangan dan sebagainya, anda tidak mampu untuk menunaikannya. Itu tidak menjadi masalah. Apa kata anda kumpulkan wang walaupun terpaksa dalam tempoh jangka masa panjang. Simpan wang sehingga cukup dan anda bolehlah menghadiahkan apa yang isteri anda ingini walaupun agak lambat. Jangan pula anda memarahi isteri anda hanya kerana dia meminta sesuatu yang tidak mampu anda beli. Pujuklah isteri anda dan maklumkan hal sebenar. Jika bajet tidak mencukupi, berterus-teranglah sahaja. Jangan simpan di dalam hati.

Isteri suka jika memperoleh hadiah daripada suami, walaupun kecil. Apa kata anda hadiahkan kerongsang, tudung, makanan dan macam-macam lagi yang anda mampu belikan. Ia sekurang-kurangnya akan membuatkan isteri anda gembira dan tersenyum riang.

5. Pergi bercuti

Ini adalah langkah paling sesuai untuk membawa isteri dan anak-anak beriadah dan menenangkan fikiran. Apa kata, anda mengambil cuti dan bawa isteri berjalan-jalan. Jika bajet anda tidak banyak, tidak mengapa dengan hanya memilih pusat pelancongan berdekatan sahaja. Sekurang-kurangnya, isteri akan mengenangkan saat manis percutian dan menjadikan hubungan anda berdua lebih harmoni dan bahagia.

1 Response to "CARA MENGHARGAI ISTERI...(baca sampai habis okey)"

myfirdz Says:

Alhmdulillah.. dpt hsbnd yg mnghrgai is3 satu anugerah Allah..